Voedingscentrum

Balansdag: cross channel herintroductie

In opdracht van het Voedingscentrum is een bijzondere campagne vormgegeven en uitgerold die tot doel heeft het consumentenbewustzijn van het begrip 'Balansdag' een nieuwe impuls te geven.

90% van de Nederlanders weet wat een Balansdag is, maar het inhoudelijk begrip ervan (onmiddelijke compensatie van te grote calorie-inname) verdiende een nieuwe impuls.
Vanuit een strategische keuze aan klantzijde voor online/cross channel met een flinke impuls vanuit social media is het creatief/strategische voorstel dat Call for Action deed, ontwikkeld en uitgerold.

"Bij het Voedingscentrum zien we het strategisch belang van het exploreren van cross channel campagnes, online en offline, aangejaagd door social media. " - Jovanka Vis, communicatiemanager Voedingscentrum

Kern van de campagne was de verschijning van het receptenboek '50 keer lekker een Balansdag'. Dat boek was een belangrijke drager van de campagne-boodschap. Via social media is traffic aangejaagd naar een facebook-campagne waarin consumenten hun 'Favoriete Vette Hap' konden uploaden, plus een toelichting daarop. Dit volgde uit de keuze die het voedingscentrum maakte voor een (online) knipoog in plaats van de voorlichtende toon die het risico met zich meebrengt als belerend te worden ervaren.
Uit de Vette-Happenuploads werd wekelijks een aantal beloond met een boek. Degene die de mooiste inzending had, kon een volledig verzorgd Balansdagdiner winnen, in totaal 5 keer. Een Balansdag-gebrande cateringbus reed dan bij de winnaar voor en verzorgde een prachtdiner (van voorgerecht tot en met afwas) dat bereid was uit het Balansdagkookboek. Voor 12 personen.

De social mediacampagne heeft de boekverkoop, in een partnership met de Bruna-boekhandelsketen) flink aangejaagd. Een mobiele app (iphone en android) gaf gratis recepten uit het Balansdagkookboek, en verwees, behalve naar de webshop van het Voedingscentrum, naar de Bruna-winkels.
Waar de Balansbus verscheen, werd de lokale pers bewerkt. Die kwam steeds kijken, hetgeen forse exposure (artikelen met foto's) in met name lokale kranten met zich meebracht. Ook digitale media (kookblogs etc) werden bewerkt.
Een samenwerking met Albron (Nederlands grootste bedrijfscateraar) trok de campagnes ca. 600 bedrijfskantines in; hiervoor werden speciale presentatiematerialen ontwikkeld.

Call for Action verzorgde: Campagnestrategie en -concept, ontwerp en realisatie van de online campagne, inzet en branding van de Balansdagbus, de social media campagne. Tekst en ontwerp van de boekuitgave en het grondvesten van de boekhandelspartnership met Bruna. Verder content management en webredactie en de PR-strategie + de uitrol daarvan.

Herdruk van het Balansdagkookboek: na anderhalve maand op de persen