Multidisciplinair en veelzijdig teamwerk

Radiofilharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

Thumbnail

 

De opdrachtgever

Het Radiofilharmonisch Orkest en het Groot Omroep Koor zijn onderdeel van de Publieke Omroep. Beide maken klassieke muziek op topniveau, en brengen muziek van componisten van wie men, vanuit die publieke taakopvatting, vindt dat ze gehoord moeten worden. Ze zijn gehuisvest in het Muziekcentrum voor de Omroep, de voormalige VARA-Studio's aan de Heuvellaan in Hilversum. De positionering van orkest en koor wil nog wel eens ondersneeuwen tussen het merknamengeweld van veel stakeholders: Radio4, de NTR, Het Concertgebouw, Tivoli Vredenburg, De Zaterdagmatinee, 

De vraag

De opdracht was meervoudig: Verkoop meer kaartjes, Breng in kaart  wie onze concerten bezoeken, en trek bezoekers  vanuit andere muziekgenres. Want waarom zou een muziekliefhebber die vaak naar, zeg, Paradiso gaat, niet ook naar het Muziekcentrum van de Omroep komen? 

Onderdeel van het project: kennisoverdracht richting de organisatie van de klant, die het geheel na een succesvol jaar in eigen beheer kon nemen. Call for Action is nu nog betrokken als technisch facilitator. 

Aanpak

In een team waarin expertise in strategie, UX, visual design, technische ontwikkeling (PHP, Drupal), contenproductie, Facebookmarketing, SEO, SEA Google Analytics en Google Grants werd samengebracht, werd een doorlopende campagne uitgerold die steeds met nieuwe content gevoed werd. Doelgroepgegevens werden verrijkt met zg Facebook-Lookalike-doelgroeponderzoek. 

klassiekmagazine

 

Oplossing

Op basis van een strategisch voorstel van de hand van Peter Mohnen, dat sterk leunde op Facebookmarketing, zijn eerst een nieuwe website (radiofilharmonischorkest.nl) en een online contentplatform (www.klassiekmagazine.nl) ontwikkeld en online gebracht. Vervolgonderdeel van de strategie was een m.n. door Facebook gedragen social-mediacampagne. 

Via Klassiekmagazine.nl werd met redactionele informatie de doelgroep betrokken (concept, design, techniek, cms, training en opleiding). 

Daartoe verzorgde CfA de vereiste content-ontwikkelcapaciteit (productie en redactie va tekst, fotografie, illustratie, video).

Vervolgens rolde CfA een social-mediacampagne uit, grotendeels gedragen door Facebook en ondersteund door de zeer uitgekiende contentstrategie uit Klassiekmagazine.nl: in dat magazine werd informatie aangeboden die vanuit Facebook-doelgroepmarketingperspectief het beste respondeerde. 

Daarnaast een integrale opzet en uitrol van Google Grants, van waaruit een mediabudget van € 9000 per maand voor onbepaalde tijd door ons werd binnengedragen.

Resultaat 

Binnen een jaar: 

  • Toename websitebezoek: 350%
  • Facebookbereik: toename >1000%
  • Aantal Facebookfans: >200%
  • Conversie naar kaartverkoop: werd vooraf niet goed gemeten. Van verwaarloosbaar weinig naar een aantal honderden per maand. 

Verder: De doorlopende dialoog die CfA met de doelgroep opzette, leidde tot 

  • a. een diep inzicht in interesse en profiel van bezoekers. Een antwoord op de vraag 'Wie zit er in de zaal?'. 
  • b. een sterke toename van het aantal bezoekers die het RFO voorheen niet kende. 

Bezoek website

 

rfo website

www.radiofilharmonischorkest.nl

www.klassiekmagazine.nl

Betrokken associates

Thumbnail

Systems engineering
Steven Heijtel

Thumbnail

Concept, copy
Maaike Schutten

Thumbnail

Marketing & sales, account
Marc Rouffaer

Thumbnail

(Agile) Projectleider
Mariken Spiekerman

Thumbnail

Creative Lead
Gerdien Stevense

Thumbnail

Online strateeg
Peter Mohnen